Django , Python ile yazılmış, MTV mimarisini kullanan özgür ve açık kaynaklı bir web uygulama çatısıdır. Bir web çatısı, web sitelerini daha hızlı ve daha kolay geliştirmenize yardımcı olan bir bileşen kümesidir.
Bir web sitesi oluştururken, benzer bileşenler kümesine her zaman ihtiyaç duyarsınız: kullanıcı kimlik doğrulamasını (oturum açma, oturum açma, oturum kapatma) ele almanın bir yolu, web siteniz için bir yönetim paneli, formlar, dosyaları yüklemenin bir yolu vb. .
Neyse ki, diğer insanlar uzun süredir web geliştiricilerin yeni bir site oluştururken benzer sorunlarla yüz yüze geldiğini fark ettiler, bu yüzden birlikte olduklarını ve hazır bileşenler kullanacak çatılar oluşturduklarını belirttiler.
Tekerleği yeniden keşfetmek zorunda kalmanızdan ve yeni bir site oluştururken ek masrafın hafifletilmesine yardımcı olmak için sizi kurtaracak çatılar var.
MTV nedir?
Django, MVC mimarisine çok benzeyen MTV desenini kullanır. Django geliştiricileri, MVC’deki denetleyici(controller) yerine görünüm(view) kelimesini tercih etmişlerdir. Detaylı incelendiğinde yönlendirme sistemi dolayısıyla bu tanıma daha uygundur. MVC ile neredeyse aynıdırlar çok küçük farklılıklar vardır.
Neden bir çatıya ihtiyacımız var?
Django’nun neye yarar sağlandığını anlamak için sunucuları yakından incelemeliyiz. Birincisi, sunucunun size bir web sayfası sunmasını istediğinizi bilmeniz gerekir.
Gelen harfler (istekler) için izlenen bir posta kutusu (bağlantı noktası) düşünün. Bu, bir web sunucusu tarafından yapılır. Web sunucusu mektubu okur ve ardından bir web sayfasıyla bir yanıt gönderir. Ancak bir şey göndermek istediğinizde, içeriğinizin olması gerekir. Ve Django, içeriği yaratmanıza yardımcı olan bir şeydir.
Django büyük miktarda web geliştiricisinin işini kolaylaştırır.
Django’nun Avantajları
- Object Relational Mapping Desteği – Django, veri modeli ile veritabanı motoru arasında bir köprü kurar ve MySQL, Oracle, Postgres gibi geniş bir veritabanı sistemi setini destekler.
- Django ayrıca NoSQL veritabanını Django-nonrel çatalı üzerinden desteklemektedir. Şu an için desteklenen tek NoSQL veritabanı MongoDB ve google app motorudur.
- Çok Dilde Destek – Django, yerleşik uluslararasılaştırma sistemi vasıtasıyla çok dilli web sitelerini desteklemektedir. Böylece birden fazla dili destekleyen web sitenizi geliştirebilirsiniz.
- Çerçeve Desteği – Django, Ajax, RSS, Önbelleğe alma ve diğer çeşitli çerçeveler için yerleşik bir desteği vardır.
- Yönetim GUI – Django, idari faaliyetler için güzel hazır bir kullanıcı arayüzü sağlar.
- Geliştirme Ortamı – Django, uçtan uca uygulama geliştirme ve test etmeyi kolaylaştırmak için hafif bir web sunucusuyla birlikte gelir.
2 comments
Eline sağlık, özgün bir yazı olmuş
Teşekkürler 🙂