Jira, proje ve süreç yönetimi dendiği zaman aklımıza gelen bir araçtır. Proje yönetiminde kullanım kolaylığı ve esnek olması nedeniyle sektörde sık olarak kullanılan bir iş takibi uygulamasıdır diyebiliriz.
Jira, Avustralya Şirketi Atlassian tarafından geliştirilen bir araçtır. Hata izleme, sorun izleme, süreç ve proje yönetimi için kullanılır. “JIRA” ismi aslında “Godzilla” anlamına gelen Japonca “Gojira” kelimesine dayanıyor.
Bu aracın temel kullanımı, yazılımınız ve Mobil uygulamalarınızla ilgili sorunları ve hataları takip etmektir. Aynı zamanda proje yönetimi için kullanılır. JIRA panosu, sorunların ele alınmasını kolaylaştıran birçok kullanışlı işlev ve özellikten oluşur.
Kullanım kolaylığı, stabilliği ve Agile yöntemlerini desteklediği için yazılım sektörünün iş takibi araçları arasında üst sıralarda yer alıyor. Farklı sektörlerde de kullanılıyor elbet.
Peki Jira ne işe yarar?

- Proje yöneticisi görevleri oluşturup ilgili kişilere atayabilir.
- Açılan işlerde ne kadar zaman ayrıldığını tutabilir, tahminleme yapabilir.
- Continuous Integration, Messaging, Version Control vb. uygulamalarla tamamen uyumlu çalışılabilir.
- Planlama, sürüm yönetimi, gelişmiş raporlama gibi işlemleri çok rahat gerçekleştirebilir.
- Scrum ya da Kanban metodolojilerini uygulayabilir.
- İş akışınızı(workflow) oluşturabilirsiniz.
Jira’da Kavramlar

Issue: Jira’nın en temel kavramıdır. Tüm işler birer issue olarak açılır ve tüm sistem bu issue kavramı üzerinde çalışır. Jira’nın en kuvvetli özelliklerinden biri de issue’ların projelere ve tiplerine göre özelleştirilebilir olmasıdır. Issue’lara standart özelliklerinin yanında başka fonksiyonalite de yükleyebilirsiniz.
Project: Jira’da iş akışlarınızı sınıflandırmanın en iyi yolu proje kullanmaktan geçer. Farklı konular, farklı ekranlar, farklı iş akışları, farklı haklar, farklı kullanıcılar vs. için her seferinde yeni bir proje kullanabilirsiniz.
Dashboard: Oluşturulan issueları, durumlarını, kime atanmış olduğunu görüntüleyebileceğiniz panodur. Jira, Scrum ve Kanban panolarını destekler. Bu panolar, takıma projenin anlık bir görüntüsünü sağlar. Projenin ilerlemesini hızlı bir şekilde gözden geçirmeye ve bireysel görevlerin durumunu görmeye yardımcı olur. Pano iş akışı, bir ekibin ilerlemek istediği şekilde gerçekleştirilecek şekilde özelleştirilebilir.